Vaginalne iritacije i natečene stidne usne

Vaginalna iritacija može biti neugodna, ali češće vrlo bolna, stoga utječe na kvalitetu života. Natečene stidne usne mogu izazvati uznemirenost, niste u stanju sjediti ili izbjegavate nositi hlače zbog trenja. Takvo stanje često je praćeno dodatnim simptomima, kao što su peckanje ili vaginalni svrbež.

Što uzrokuje natečenost vagine?

Postoji nekoliko uzroka, a neki od njih su:

  • Iritacija i alergijske reakcije. U ovom slučaju iritacija je najvjerojatnije uzrokovana nekim proizvodima koje koristite, bilo da su to sapun, kupka, losiona ili vaginalni sprejevi. Svi ti proizvodi mogu sadržavati jake kemikalije koje mogu iritirati nježnu kožu intimne regije, izazivajući oteklinu i bol. Katkad takva reakcije može nastati i u slučaju da proizvod koristite godinama.
  • Razvija li se oteklina i nakon seksa? Možda ste alergični na lateks od kojeg su napravljeni kondomi, na lubrikant ili na spermu Vašeg partnera. Oteklina može nastati i nakon grubog seksualnog odnosa, osobito ako niste koristili lubrikant ili Vaše prirodno podmazivanje nije dovoljno.
  • Gljivična infekcija. To stanje obično se može prepoznati po bijelom, gustom iscjetku koji podsjeća na sir.
  • Bakterijska vaginoza. Drugi simptomi često uključuju bijeli do žućkasti iscjedak s jakim mirisom po ribi.
  • Trudnoća. Tijekom trudnoće pritisak na reproduktivne organe je povećan zbog težine bebe i smanjena je cirkulacija, što izaziva natečenost i bol u vulvi.
  • Porođaj. Katkad se tijekom porođaja može oštetiti tkivo, što kasnije izaziva natečenost i bol.

"Postoji nekoliko uzroka koji izazivaju natečenost stidnih usana, a neki od njih su iritacije, seksualni odnosi i infekcije."


Kako spriječiti natečenost stidnih usana?

Izbjegavajte korištenje proizvoda koji sadrže jake deterdžente, agresivne kemikalije, parfeme ili boju. U slučaju da se javi iritacija odmah nakon nanošenja određenog proizvoda, temeljito isperite površinu i što je moguće prije uklonite proizvod i umanjite štetu. Nakon toga možete primijeniti prirodne proizvode za umirivanje simptoma kako biste ubrzali oporavak. Izaberite intimno sredstvo koje sadrži samo blage deterdžente i nema mirisa niti konzervanse.

Ako imate suhu vaginu, koristite lubrikant tijekom seksualnog odnosa ili svakodnevno primjenjujte vaginalnu kremu kako bi učinak bio dugotrajan. Na taj način doživjet ćete dugoročno olakšanje od isušivanja. Ako je već došlo do iritacije, izbegavajte seks sve dok se područje liječi i simptomi nestanu.

U slučaju da imate gljivičnu infekciju ili bakterijsku vaginozu, možda ćete željeti posjetiti svog liječnika kako biste dobili odgovarajuću terapiju. Možete koristiti proizvod zasnovan na prebiotiku, koji će potaknuti rast dobrih bakterija i pomoći u postizanju ravnoteže Vaše vaginalne flore.

Izbjegavajte nošenje uske odjeće, osobito tijekom trajanja iritacije. Uvjerite se da je Vaše rublje napravljeno od prirodnih materijala (pamuk dopušta koži da diše, a sintetička tkanina može samo izazvati veću iritaciju). Pokušajte spavati bez donjeg rublja kako bi koža mogla disati i oporaviti se tijekom noći.

Ako su Vam stidne usne nabrekle, pokušajte ohladiti nadraženo područje (možete koristiti hladan oblog ili pokušajte ledenom kupkom). Hladnoća će smanjiti oteklinu i privremeno ublažiti bol.

Izbjegavajte češanje, jer to može oštetiti tkivo i izazvati simptome koji mogu postati još više neugodni.

Ako natečenost traje dulje od tjedan dana, svakako posjetite liječnika kako bi otkrio uzrok iritacije.