Vaginalna higijena

Vaginalna higijena jedan je od faktora prevencije vaginalnih tegoba. Intimno područje ima specifičnu mikrobiološku floru, u kojoj dobre bakterije (proizvode mliječnu kiselinu) drže ravnotežu u odnosu na ostale.

ravnotežu u odnosu na ostale. Mikroorganizmi koji žive u našoj vagini osjetljivi su na antibiotike, sapune i druge jake kemikalije. Dobra vaginalna higijena treba očuvati i podržati dobre bakterije te održati vaginalni pH optimalnim za njihov rast. S obzirom na to da je vaginalna higijena obično teška tema, napravili smo popis smjernica koje će Vam pomoći da bolje vodite računa o svojoj intimnoj regiji.

Pranje vagine

Za dobru vaginalnu njegu, intimnu regiju perite jednom dnevno mlakom vodom ili blagom pjenom/otopinom koja ne sadrži sapun, parfem niti boju, a specijalno je osmišljena za održavanje higijene vagine. Više nije uvijek bolje: češće pranje od jednom dnevno ili korištenje sapuna ili šampona može poremetiti ravnotežu flore. Ako primjerena tekućina za intimnu higijenu nije dostupna, bolje je koristiti samo vodu. Ako tuširanje ili kupanje nisu mogući (kampiranje, duga putovanja i dr.) preporučuje se korištenje intimnih maramica koje ne sadrže sapune, losione, parfem niti jake kemikalije.

Prevecija i zdravstveni savjeti

Vaginalna higijena nije samo redovito pranje. Mnogi faktori mogu promijeniti ravnotežu mikroba, a neki od njih su seksualna aktivnost, nošenje sintetičkog donjeg rublja ili uklanjanje stidnih dlaka. Ne možemo ih uvijek izbjegavati, ali trebamo ih biti svjesni kako bismo na najbolji mogući način očuvali zdravlje intimnog područja. Postoje različiti načini uklanjanja stidnih dlaka, a njihovi učinci se razlikuju. Ono što je većini zajedničko jest da izazivaju svrbež i iritaciju u intimnoj zoni. Skraćivanje je najmanje štetna metoda uklanjanja dlaka. Ako se javlja iritacija, može pomoći nanošenje prirodnog proizvoda koji ima umirujući efekt i hladi. Seksualni odnos može promijeniti pH rodnice i samim tim dovodi do neravnoteže bakterijske flore i zato je dobra ideja prati intimnu regiju poslije seksa. Izbjegavajte nošenje sintetičkih hlača, a nosite pamučno donje rublje koje će koži omogućiti da diše. Najbolje je spavati bez donjeg rublja. Nakon odlaska u toalet, uvijek se brišite sprijeda prema natrag, kako bi se izbjegao ulazak crijevnih bakterija u vaginu. Tijekom menstruacije redovito mijenjajte tampone, higijenske uloške ili menstrualne čašice.

Obratite pozornost na zdravlje vagine

Imajte na umu da hormone mogu snažno utjecati na Vašu vaginalnu floru. Infekcije i tegobe javljaju se čak i kod žena koje se dobro brinu o svojoj intimnoj regiji. Ako osjećate bol, iritaciju ili svrbež, trebali biste posjetiti liječnika ili ginekologa.


"Vaginalna higijena nije samo redovito pranje. Postoje mnogi faktori koji mogu promijeniti ravnotežu mikroba, kao što su seksualna aktivnost, nošenje sintetičkoga donjeg rublja ili uklanjanje stidnih dlaka."