Vaginalna gljivična infekcija

Mnoge vaginalne tegobe mogu se manifestirati kao kandida, poznata i kao vaginalna gljivična infekcija ili infekcija kandidom. Vaginalnu gljivičnu infekciju izaziva Candida albicans, mikroorganizam koji se uobičajeno nalazi na našoj koži i sluznici. Međutim, kad se poremeti vaginalna flora (zbog uzimanja antibiotika, pretjerane higijene, suhoće vagine i dr.) ili zbog drugih faktora (kao što su hormonalne promjene), kandida može prerasti i izazvati tegobe kao što su svrbež, iritacija, bol i pojačan iscjedak. To se označava kao vaginalna gljivična infekcija. Neke žene sklonije su nastanku vaginalne gljvične infekcije u odnosu na druge.

Simptomi vaginalne gljivične infekcije

Glavni simptomi vaginalne gljivične infekcije su:

  • vaginalni svrbež i iritacija
  • neobičan iscjedak, bijel i gust, a često se opisuje i kao sirast
  • crvenilo i upala
  • vaginalna bol, osobito tijekom ili nakon seksualnog odnosa

Važno je napraviti razliku između vaginalne gljivice i bakterijske vaginoze. Iako ta dva problema mogu imati slične simptome, terapije se prilično razlikuju.

Kako liječiti vaginalnu gljivičnu infekciju?

U većini slučajeva gljivica se ne smatra infekcijom, ali se može smatrati neravnotežom vaginalne flore, tako da se tretman obično ne odnosi na muške partnere. Kandida se lako liječi antimikoticima, iako njihov učinak ne sprječava ponavljanje vaginalne gljivične infekcije. Prirodni proizvodi, umjesto antibiotskog pristupa, smatraju se dugoročnim rješenjem. Prije svega zato što dovode do optimiziranja vaginalne flore, pomažu da se organizam sam izbori s vaginalnom gljivičnom infekcijom i mogu se koristiti kao mjera prevencije za držanje kandidijaze na udaljenosti. Infekcija katkad može izazvati osetljivost i bol te neugodan osjećaj. Postoje proizvodi koji mogu olakšati vaginalni svrbež i iritaciju u intimnoj regiji (sprejevi, kreme, gelovi), ali sami ne tretiraju uzrok svrbeža. Ti proizvodi mogu se koristiti kao dodatak primarnoj terapiji. Ako ne primijetite poboljšanje simptoma nakon određenog vremena, porazgovarajte sa svojim liječnikom ili ginekologom.

Kako spriječiti vaginalnu gljivičnu infekciju?

Vaginalna kandida često je ponavljana infekcija: neke žene sklonije su od drugih. To može biti zbog njihove hormonalne razine. Simptomi odgovorni za kandidu češće se javljaju u određenom razdoblju mjesečnog ciklusa, kao i tijekom trudnoće i dojenja. Da bi spriječile ponavljanje tegoba, žene koje su posebno sklone vaginalnim gljivičnim infekcijama trebale bi razmotriti upotrebu vaginalnoga gela, koji stimulira korisnu vaginalnu floru i sprječava prekomeran rast gljivica u redovnim intervalima ili u danima koji prethode njihovu osjetljivom razdoblju.


"Kandida se lako liječi antimikoticima, iako njihov učinak ne zaustavlja ponavljanje vaginalne gljivične infekcije."