Vaginalna gljivična infekcija tijekom trudnoće

Nije neuobičajeno da žene doživljavaju vaginalne tegobe puno više tijekom trudnoće nego u bilo koje vrijeme prije ili poslije. Promjenama koje naše tijelo prolazi tijekom razvoja i rasta ploda i tijekom dojenja, uglavnom upravljaju hormoni i imaju utjecaj na svaki aspekt našeg života.

O mučnini, dobivanju na težini i zaboravnosti nadugačko se raspravlja među budućim mamama. Ali malo njih spomene vaginalnu gljivičnu infekciju, koja može biti pravi problem tijekom trudnoće, narušavajući često već uzdrman ljubavni život sretnih budućih roditelja. Ali, iako vaginalna gljivica ili kandida može biti teška, dosadna i ponavljati se, obično ne nosi nikakav rizik za majku i bebu. Ako imate gljivičnu infekciju kada zatrudnite, postoji šansa da će beba razviti infekciju u ustima.

Međutim, ako ste trudni i imate simptome kao što su obilan iscjedak, svrbež i iritacija, morate kontaktirati liječnika ili primalju, koji će ispitati Vaš slučaj i propisati pravu terapiju. Možete nabaviti u ljekarni preparate na recept i antimikotičnu terapiju tijekom trudnoće.

Koji su simptomi vaginalne gljivične infekcije?

Simptomi vaginalne kandidijaze su:

  • bijeli gusti iscjedak sličan siru
  • svrbež i iritacija u vaginalnoj regiji
  • crvenilo i peckanje tijekom mokrenja.

Neki od ovih simptoma mogu se pojaviti u drugim uvjetima, kao što su bakterijska vaginoza ili spolno prenosiva bolest. S obzirom na to da mogu imati ozbiljne posljedice za majku i bebu, važno je da se obratite svom liječniku ili primalji te razgovarate o svojim simptomima.

Ponovna vaginalna gljivična infekcija tijekom trudnoće

Katkad, bez obzira na propisanu terapiju i promjenu razine hormona, trudnica može iskusiti infekciju kandidom iznova i iznova. Candida albicans, mikroorganizam odgovoran za većinu slučajeva kandide, može postati otporna na antimikotičnu terapiju.

Prebiotska terapija može ponuditi podršku vaginalnoj flori, ali u većini slučajeva ne može se nositi s infekcijom. Ako se nađete u takvoj situaciji, jedino što ostaje učiniti jest ublažavanje simptoma, dok se trudnoća ne završi i hormoni ne vrate na "normalu". To se može postići pomoću sprejeva ili gelova koji hlade kožu ili zaustavljaju svrbež i osjećaj peckanja. Međutim, svaka trudnoća je drukčija i treba se posavjetovati s liječnikom prije nego što odlučite koristiti bilo koji proizvod za liječenje vaše intimne regije.


"Međutim, ako ste trudni i imate simptome kao što su obilan iscjedak, svrbež i iritacija, morate se obaratiti svom liječniku ili primalji, koji će ispitati Vaš slučaj i propisati pravu terapiju."