Uzroci vaginalnih infekcija

Ako ste ikad doživjeli intimne tegobe kao što su iscjedak, svrbež, peckanje, bol ili neugodan miris, vjerojatno ste patili od vaginalne infekcije ili vaginitisa. Najčešće infekcije su bakterijska vaginoza i kandida (gljivična infekcija), a obje se smatraju disbalansom vaginalne flore.

Bakterijska vaginoza može se prepoznati po peckanju i boli u intimnoj regiji i rijetkim sivim ili bijelim iscjetkom karakteristična mirisa po ribi. Gljivična infekcija najpoznatija je po svrbežu i iritaciji vaginalne regije, kao i gustom bijelom sekretu, koji se najčešće opisuje kao sličan siru.

Što izaziva vaginalnu infekciju?

Neravnoteža vaginalne flore jedan je od najčešćih uzroka vaginalnih infekcija. Kad se smanjuje broj dobrih bakterija koje žive u vagini, loše bakterije i gljivice počinju brzo rasti, izazivajući nelagodu i infekciju.

Neravnoteža može nastati i nakon uzimanja antibiotika, zbog hormonalnih promjena, nakon uporabe higijenskih proizvoda kao što su sapun, primjene kupke za tuširanje ili losiona, ili čak nakon uporabe intimnih proizvoda, uključujući vaginalne sprejeve i kondome.


"Neravnoteža vaginalne flore jedan je od najčešćih uzroka vaginalnih infekcija."


Vaginalne tegobe mogu se javiti i zbog iritansa i alergena prisutnih u deterdžentima za pranje rublja ili omekšivačima, a katkad ih mogu izazvati kemikalije koje se koriste za bojanje odjeće. Sintetsko donje rublje može izazvati iritaciju i potencirati rast gljivica, kao i ulošci koji sadrže mirise i boje. Rezultat može biti prekomjeran rast bakterija, što dovodi do bakterijske vaginoze ili gljivične infekcije. Tegobe mogu biti uzrokovane i spolno prenosivim infekcijama.

Utjecaj hormona

Još jedan važan faktor koji može utjecati na zdravlje Vaše vagine je hormonalni status. Smatra se da promjene u razinama hormona imaju utjecaj na razvoj vaginalne infekcije. To može izazvati i druge probleme.

Razina estrogena može pasti uoči menstruacije, tijekom trudnoće ili dojenja, ali i tijekom menopauze. To smanjuje prirodno podmazivanje zidova vagine, čineći vaginu suhom i sklonom oštećenju prilikom penetracije, što dovodi do boli tijekom seksualnog odnosa, upale i tegoba.

Ako osjetite simptome kao što su iscjedak, neugodan miris, bol, svrbež, peckanje ili osjetljivost, obratite se svom liječniku kako biste dobili odgovarajuću terapiju i spriječili daljnje komplikacije.