Razlika između bakterijske vaginoze i gljivične infekcije

Bakterijska vaginoza i vaginalna kandidijaza dvije su najčešće vaginalne tegobe. Već godinama kandida se bolje razumije i tretira negoli bakterijska vaginoza, što je dovelo do zablude da su izmijenjen iscjedak, svrbež i bol u intimnom području uzrokovani kandidom.

Danas je poznato da je pojavnost bakterijske vaginoze podjednaka pojavnosti kandidijaze, a javlja se kod trećine žena i liječi na potpuno drukčiji način od vaginalne gljivice. Da bi dobila odgovarajuće liječenje, žena mora znati na koji od ova dva problema se treba požaliti.

Različiti simptomi

I bakterijska vaginoza i gljivična infekcija odlikuju se izmijenjenim sekretom, ali je izgled iscjetka poprilično različit. Dok bakterijska vaginoza uglavnom izaziva rijedak, vodenast iscjedak, bijele ili žute boje, s posebnim mirisom po ribi, kandida se prepoznaje po gustom, bijelom sekretu koji podsjeća na sir, s blagim mirisom.

Žene koje imaju kandidijazu uglavnom pate od intenzivna svrbeža i iritacije, a rjeđe se javlja bol tijekom seksualnog odnosa i mokrenja. Koža vulve je ružičasta ili crvena, katkad s bijelim točkama koje se ne mogu otkloniti. Dok se iritacija i bol obično češće pojavljuju kod bakterijske vaginoze, svrbež se rjeđe viđa. pH vaginalne sredine također se razlikuje kod bakterijske vaginoze i gljivične infekcije. Dok je normalan pH rodnice kiseo, u slučaju bakterijske vaginoze postaje lužnat, iako gljivica nema utjecaja na kiselost u vaginalnoj sredini. Ta razlika temelj je za istraživanja vaginalnih infekcija.

Samodijagnoza

Nijedna od ove dvije tegobe ne smatra se infekcijom nego poremećajem bakterijske flore. Međutim, razlike između bakterijske vaginoze i gljivične infekcije nisu uvijek očigledne i katkad se čak mogu pomiješati sa simptomima drugih, ozbiljnijih problema, tako da je uvijek dobra ideja porazgovarati s liječnikom ili ginekologom.


"I bakterijsku vaginozu (BV) i gljivične infekcije karakteriraju izmijenjen sekret, ali je izgled iscjetka bitno drukčiji."


Različite terapije

Bakterijska vaginoza može se tretirati antibioticima, kao što je metronidazol, ili prirodnim proizvodima i prebioticima koji obnavljaju ravnotežu vaginalne flore. Bakterijska vaginoza liječena antibioticima ima puno veći utjecaj na korisnu mikrofloru i na dobre bakterije (laktobacile), a antibiotici mogu imati i dosadne, neželjene učinke. Kao rezultat toga, visoka je stopa recidiva ako se bakterijska vaginoza liječi antibioticima.

Prirodni proizvodi više su usmjereni na obnavljanje dobre vaginalne flore, za razliku od onih koji uništavaju i patogene (štetne) i dobre bakterije. U skladu s time, kandidu se može tretirati antimikoticima ili prirodnim proizvodom koji vraća ravnotežu i stimulira prirodnu floru laktobacila u vagini. U slučaju da se odlučite za prirodne intimne proizvode, ako simptomi potraju, svakako se posavjetujte s liječnikom.